sobota 4. června 2011

Ještě jednou Fiala

František Fiala nepřestává překvapovat. Sice jsem se stále ještě nedočkal žádné reakce na urgovanou objednávku Rozprav Národního technického muzea, ale to zatím nebylo potřeba. Zajímavá je totiž první manželka Františka Fialy, jménem Františka Kovařovicová. Pokud je někomu její příjmení trochu povědomé a vybaví si českého skladatele a dirigenta Karla Kovařovice, je na správné adrese.
Františka byla jeho starší sestra. Narodila se 9. března 1858 v Praze na Malé Straně v rodině majitele domu Františka Kovařovice, a proto byla pokřtěna u sv. Mikuláše. Bez zajímavosti není, že Kovařovicovic rodina měla podle obou křestních zápisů kořeny na Blatensku a na jižním Plzeňsku. Otec Kovařovic je rodem z Plánice č. 129, syn nebožtíka Pavla Kovařovice, sedláka z Plánice, a Barbory Turečkové z Plánice. Matka Barbora Kovařovicová, rozená Šimůnková, se dokonce narodila ve Lnářích, v rodině Vojtěcha Šimůnka a jeho manželky Veroniky. Matrika uvádí, že povoláním byl dědeček Šimůnek zedník, ale není vyloučeno, že by se dalo najít propojení s rodinou polních mistrů nesoucích jméno Šimůnkovi, kteří se s Fialovými sňatkem již kdysi dávno propojili. František a Františka by potom měli stejné předky. Bylo by vůbec zajímavé vědět, zda svatba obou mladých lidí, znamenajících spojení dvou rodin s kořeny v jižním Plzeňsku nebo na Lnářsku, bylo dílem náhody nebo šlo o důsledek toho, že rodáci spolu udržovali kontakt. Již zmíněná možnost příbuzenství by tomu dávala ještě jiný rozměr.
Sňatek Františka a Františky na den 4. listopadu oznámily Národní listy 30. října 1888. To už byl Františkův otec Karel Fiala po smrti, ale jeho maminka se snad mohla svatby svého syna zúčastnit. Manželství ale dlouho netrvalo. Přesně o půl roku později dne 4. května Národní listy oznamovaly její pohřeb na vyšehradském hřbitově týž den. Po krátké nemoci Františka zemřela ve čtvrtek 2. května. Pak někdy následovala Františkova druhá svatba s Barborou Hynkovou, kterou se mi zatím nepodařilo upřesnit.
Znamenám si tedy další propojení rodiny s někým, kdo je veřejně známým. Snad pro úplnost, zápis o křtu Františčina bratra Karla, lze najít zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat